CV

När Alva Holm spelar förbluffas man över den mognad och auktoritet den unga violinisten utstrålar. Hennes klang är varm och uttrycksfull och hennes starka musikaliska personlighet fångar ens uppmärksamhet från det ögonblick då hon sätter an stråken mot strängen.

Det är även dessa kvaliteter som redan tidigt har väckt intresse från orkestrar, festivaler och musikkritiker i och utanför Norden. Alva debuterade som 16-åring med Göteborgs symfoniorkester i Carl Nielsens krävande violinkonsert och vann i samband med detta förstapris i Sveriges prestigefyllda musiktävling Polstjärnepriset. Det medförde ett stort antal uppdrag både i Sverige och andra länder, både som solist med orkestrar och som kammarmusiker.

Året efter vann Alva endast 17 år gammal förstapris i Den Danske Strygerkonkurrence, där hon även fick Århus Symfoniorkesters Pris. Det ledde till hennes formella debut med orkestern 2020 med Mendelssohns violinkonsert och Marc Soustrot som dirigent.

Hon vann dessutom Solistpriset i 2022.

Alva är född 2000 och för henne har det att spela violin alltid varit som en ”andra natur”. Med en äldre bror, Elias Holm, som är pianist, var violinen ett naturligt val när Alva började som 4-åring. De båda odlar fortfarande ett intensivt duosamarbete.

Alva påbörjade sin utbildning på Kungliga danska musikkonservatoriet i Köpenhamn hos den ukrainska violinisten Alexandre Zapolski. Han planterade hennes musikaliska rötter djup nere i den ryska violintraditionen, med dess fokus på tonkvalitet och färger, kombinerat med en stor uttrycksfullhet och alltid med fokus på förmedlingen av musikens djupare mening. Hon fortsätter nu sina studier på Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin hos professor Stephan Picard. Under årens lopp har hon deltagit i mästarklasser med några av de allra största förmågorna på området, t.ex. Henning Kraggerud, Nicola Benedetti, Nikolaj Znaider, Pinchas Zukerman och Vilde Frang.

Alva är mottagare av Leonié Sonnings Talentstipendium samt Carl Nielsens Talentpris 2020 og är representerad av Nordic Artists Management.

Alva Holm spelar på Antonius Stradivarius “Maurer Van Veen, Elphinstone” anno 1705, utlånad av ASAF – Anders Sveaas’ Almennyttige Fond.